Fibroscan
Introducerea tehnologiei Fibroscan
Vezi articol pentru publicul larg in Ziarul Evenimentul
Textul integral (din 2012):
De la fibroza la ciroza hepatica
Nevoia de evaluare a fibrozei hepatice
Fara fibroza, un ficat aflat sub agresiunea unei noxe (alcool, virus etc) s-ar dezintegra; cicatricea tine tesutul hepatic restant unificat într-o structura functionala • In termeni obisnuiti, fibroza hepatica este cicatricea formata ca raspuns la agresiunea asupra ficatului • Doua sunt metodele cele mai acceptate de evaluare noninvaziva a fibrozei: 1) masurarea rigiditatii hepatice cu ajutorul unui aparat sofisticat Fibroscan, cu abilitati deosebite în diagnosticul cirozei hepatice; 2) utilizarea unei constelatii de parametri biochimici care compun un test numit Fibrotest si care are capacitatea de a da unele informatii si asupra activitatii bolii
Fibroza hepatica este recunoscuta ca principalul element care determina evolutia bolilor hepatice cronice de orice etiologie spre ciroza. In termeni obisnuiti, fibroza hepatica este cicatricea formata ca raspuns la agresiunea asupra ficatului. Procesul de cicatrizare are si un rol benefic deoarece încearca sa limiteze leziunea, sa o incapsuleze, sa o limiteze si sa înlocuiasca tesutul distrus.
Fara fibroza, un ficat aflat sub agresiunea unei noxe (alcool, virus etc) s-ar dezintegra; cicatricea tine tesutul hepatic restant unificat într-o structura functionala. Pe de alta parte, rezultatul cicatrizarii repetitive ca raspuns la agresiunea continua (virus replicatic, abuz alcool, deficiente enzimatice etc) duce în cele din urma la înlocuirea tesutului nobil hepatic organizat într-o structura speciala, flexibila, cu rigiditate mica, cu o masa nefunctionala, rigida, formata din noduli de diverse marimi încercuiti de septuri fibroase, cicatriceale. Recunoasterea fibrozei ca un "motor" al evolutiei cirogene a bolilor hepatice a adus dupa sine nevoia de a evalua în practica zilnica acest element.
In mod traditional, punctia biopsie hepatica urmata de examenul anatomopatologic al produsului este folosita pentru evaluarea fibrozei hepatice. In ultimii ani, aceasta metoda invaziva, asociata cu mortalitate mica, dar constanta (nu exista serie de punctii biopsii hepatice publicata în lume fara mortalitate asociata!), care are limite legate de variabilitatea inter- si intra-observator, subestimarea cirozei hepatice si costuri este înlocuita pentru evaluarea uzuala a fibrozei de metode neinvazive. Doua sunt metodele cele mai acceptate de evaluare noninvaziva a fibrozei: 1) masurarea rigiditatii hepatice cu ajutorul unui aparat sofisticat Fibroscan, cu abilitati deosebite în diagnosticul cirozei hepatice; 2) utilizarea unei constelatii de parametri biochimici care compun un test numit Fibrotest si care are capacitatea de a da unele informatii si asupra activitatii bolii. Cele doua teste sunt utile atat singure, cat si în combinatie. Utilitatea lor a fost demonstrata prin studii largi, mai ales în hepatita cronica virala C, unde practic au înlocuit punctia biopsie hepatica în toata lumea.
Zece testari gratuite
Vestea foarte buna pentru pacientii romani este faptul ca începand de la 15 iunie 2010, aceste metode non-invazive sunt acceptate ca metoda de evaluare a fibrozei în hepatitele cronice virale si astfel punctia biopsie hepatica nu mai este obligatorie pentru obtinerea prin Casa de Asigurari de Sanatate a tratamentului antiviral. Este un progres al sistemului sanitar din Romania care trebuie salutat! Schimbarile conceptuale se accepta greu în orice domeniu, încat flexibilitatea gandirii celor raspunzatori de programele de sanatate în acest domeniu reprezinta o surpriza placuta.
Ambele metode de evaluare a fibrozei sunt disponibile la Iasi. Utilizarea Fibroscan-ului a reprezentat o premiera nationala, prof. dr. Carol Stanciu-un vizionar, ca de obicei- a considerat metoda valoroasa si a adus-o în Iasi. De data aceasta beneficiarul a fost cabinetul GASTROMEDICA, Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie nefiind în situatia de a valorifica capacitatea de vizionar a maestrului sau în ultima perioada.
De mentionat, ca pentru persoanele în nevoie, un minimum de 10 testari gratuite se fac în fiecare luna (programari speciale). Fibrotestul se poate face la cateva laboratoare în oras. Pentru un nespecialist, importanta cunoasterii exacte a stadiului fibrozei pare obscura. In cazul hepatitelor virale, nevoia stadializarii fibrozei are o importanta vitala în stabilirea indicatiei de tratament si a urgentei instituirii acestuia.
Astazi, tratamentul hepatitei virale C asigura eliminarea virusului (raspuns virusologic sustinut) în aproape jumatate din cazuri. Tratamentul este costisitor, lung si are efecte adverse care-l fac greu de suportat, iar raspunsul la tratament are o probabilitate de sub 50 la suta. Pe de alta parte, boala progreseaza cu viteze diferite (exista pacienti care fibrozeaza rapid si dezvolta ciroza în cativa ani si pacienti care fibrozeaza lent si nu vor avea ciroza hepatica niciodata) astfel încat logic ar fi ca doar pacientii cu fibroza avansata sau care fibrozeaza rapid sa primeasca tratament imediat. In plus, exista terapii noi care sunt în studii clinice acum si care promit vindecarea într-o proportie de circa 70 la suta.
Pentru un pacient tanar cu fibroza mica sau absenta la care nu apar modificari ale rigiditatii hepatice la doua examinari succesive ar fi mai întelept sa asteptam noile terapii care au sansa mai mare de eradicare a virusului. Pentru un pacient cu ciroza sau care fibrozeaza rapid, interventia terapeutica este urgenta. O alta afectiune extrem de frecventa în populatia generala în care evaluarea fibrozei este importanta este ficatul gras non alcoolic; spectrul acestei entitati este variat, de la steatoza simpla (ficat gras fara inflamatie sau fibroza cu prognostic bun), steatohepatita (elemente de inflamatie si fibroza cu prognostic rezervat ) si ciroza hepatica (frecvent numita criptogenetica, etiologia metabolica fiind rar recunoscuta). Identificarea fibrozei stabileste mai clar nevoia de interventie terapeutica (dieta, medicatie), reprezentand si o motivatie suplimentara pentru pacient în mentinerea unui stil de viata sanatos.